ازون برای کرونا ویروس

  • کرونا ویروس چیست؟

    کرونا ویروس یکی از انواع ویروس های پوشش دار است که در دهه ۱۹۶۰ میلادی کشف شدند. این ویروس ها انواع گوناگونی دارند که از سال ۲۰۰۳ به بعد منجر به ایجاد بیماری های تنفسی در انسان و برخی پرندگان شده است. بیماری هایی نظیر سارس، مرس و Covid19. ساختار کلی ژنوم این ویروس ها تشابه بسیار زیادی با یکدیگر دارند به عنوان مثال حدود ۸۶ درصد از ژنوم Covid19 و سارس دقیقا منطبق هستند. مورد اخیر این بیماری ها ابتدا تحت عنوان یک همه گیری منطقه ای (اپیدمی) در کشور چین آغاز شد و سپس به یک دنیاگیری یا همه گیری جهانی (پاندمی) تبدیل شده است. اهمیت مقابله با این این پاندمی باعث شد تا در همان ماه های ابتدایی سازمان غذا و داروی آمریکا FDA یک دستور العمل ارژانسی برای مقابله با این ویروس و گسترش آن ارائه دهد. در تمام این دستور العمل بارها اشاره شده است که وسایل پزشکی گوناگون مانند استریل کننده های گرم و سرد، ضدعفونی کننده ها، دستگاه های تصفیه هوا، محلول های ضدعفونی و … با رعایت برخی الزامات مشخص مادامی که منجر به کاهش بار ویروس در محیط شوند مورد استفاده قرار گیرند.

  • اما اهمیت کاهش بار ویروس کرونا در محیط چیست؟
    بر اساس دانسته های نه چندان دقیق ما از ویروس کرونای سال ۲۰۱۹، ورود حدود ۱۰۰۰ ذره ی معلق در هوا حاوی ویروس فعال می تواند علائم بیماری را در بدن فرد میزبان ایجاد کند. نکته مهم این است که هرچه تعداد ذرات حاوی ویروس ورودی به بدن بیشتر باشد احتمالاً بروز علائم بیماری در افراد با شرایط یکسان بیشتر خواهد بود. در نتیجه ی جمله ی طلایی FDA و تاکید بر کاهش بار ویروس در تمامی محیط ها اهمیت دو چندان پیدا می کند. یعنی در صورت استفاده از هر دستگاهی که بار ویروس در محیط را کاهش دهد (تعداد ویروس زنده یا فعال را در محیط کاهش دهد) به دلیل کم شدن تعداد ویروس فعال ورودی به بدن فرد میزبان، احتمال ابتلا کاهش پیدا کرده و حتی در صورت ابتدا به دلیل ورود تعداد ویروس کمتر، احتمال شدت بیماری نیز کاهش می یابد. این نکته در تمامی رویکردهای فردی و اجتماعی مقابله با ویروس کرونا نیز مشاهده می شود. به عنوان مثال یک ماسک جراحی مرغوب تنها ۴۰ درصد ذرات حاوی ویروس را حذف می کند. یک ماسک N95، باز هم حدود ۵ درصد از ویروس را از خود عبور می دهد. اما شما مشاهده می کنید که حتی پرسنل بیمارستانی با استفاده از این ماسک ها برای مدت زمان طولانی مواجه با بیماران کرونایی نیز به این بیماری مبتلا نمی شوند.

  • ازون چیست؟
    ازون یک اکسید کننده ی بسیار قدرتمند است که به شکل گاز در محیط اطراف ما و لایه های جو زمین وجود دارد. این گاز به دلیل خاصیت اکسید کنندگی بسیار زیاد قادر است تمامی انواع باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و اسپور آنها را از بین ببرد. گاز ازون در دو حالت گازی و محلول در آب کاربرد دارد که به دلیل ایجاد هیدروکسیل رادیکال و احتمال برخورد سریع تر این اکسید کننده ها با ویروس، حالت محلول در آب ازون سریع تر منجر به کاهش بار ویروس خواهد شد. در حالت گازی هرچه رطوبت محیط بیشتر باشد به دلیل نزدیک شدن به حالت محلول در آب و احتمال برخورد بیشتر، اثر گذاری بیشتر خواهد بود. اما با توجه به اصل کاهش بار ویروس، حتی استفاده از گاز ازون در شرایط رطوبت معمولی محیط نیز کمک کننده خواهد بود.

  • ازون چگونه می تواند ویروس کرونا را نابود کند؟
    تحقیقاتی متعددی از سال ۲۰۰۳ تا به امروز نشان داده اند که گاز ازون با اکسید کردن پوشش پروتئینی ویروس ها و اطلاعات ژنتیکی آنها منجر به غیر فعال کردن و تخریب ویروس خواهد شد. در نتیجه لاشه ی ویروس به جا مانده قابلیت تکثیر خود در بدن موجود زنده را از دست می دهد. در همین راستا از گاز ازون برای ضدعفونی و استریل کردن تجهیزات بیمارستانی و مطب های پزشکی، کاهش بار ویروس در محیط، کاهش بار ویروس در سطوح استفاده شده است. بیش از ۲۰ مقاله علمی معتبر در دو سال اخیر نشان داده اند که ازون برای ضدعفونی محیط و از بین بردن ویروس کرونا بر تجهیزات پزشکی، اتاق های بیمارستان، غذاها و… بسیار موثر است. لازم به ذکر است که استفاده ی دقیق از ازون برای از بین بردن هر نوع ویروس مشخصی مانند ویروس کرونا نیازمند انجام آزمایش های متعددی است که غلظت ازون و شرایط محیطی در آن معین باشد. اما با توجه به در درسترس نبودن این تجهیزات در مکان های عمومی، مشاوره دقیق با شرکت های تولید کننده این دستگاه و گرفتن اطلاعات دقیق اجرایی از آنها توصیه می شود.

دستگاه ازون ساز خانگی

با قدرت ازون زنی ۰٫۲ppm
  • نظر سازمان های جهانی درباره ی استفاده از ازون برای کرونا ویروس
    در میان سازمان های جهانی مختلف مانند FDA، EPA آمریکا و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران نظراتی درباره ی استفاده از ازون دیده می شود. وجه اشتراک نظر تمامی این سازمان ها این است که دستگاه های تصفیه هوا نباید ازون بیشتر از رنج استاندارد ۰٫۰۵ ppm ایجاد کنند. منظور از دستگاه تصفیه هوا دستگاهی است که در حضور انسان بتواند هوا را تصفیه کرده و نیاز به خروج انسان از محیط نباشد. اما برای استفاده از دستگاه های با غلظت بیشتر سازمان محیط زیست ایالات متحده آمریکا EPA نظراتی دارد که به شکل خلاصه در کل این متن به آنها اشاره شده است. نکته مهم دیگر این است که سازمان سلامت ارتش آمریکا نیز به عنوان یک سازمان تحقیقاتی با بررسی این استانداردها به این نتیجه رسیده است که استفاده از گاز ازون و تابش فرابنفش با رعایت نکات اشاره شده توسط سازمان های متعدد مانند FDA و EPA بلامانع است و حتی استفاده از آنها برای کاهش بار آلودگی اتاق های بیمارستانی را در طول پاندمی توصیه کرده است.
  • آیا ازون به درمان بیماری کرونا کمک می کند؟
    تحقیات گوناگونی درباره ی اثر بخشی ازون بر درمان کرونا در حالت های مختلف تزریق به خون، تزریق به نرمال سالین و استنشاق در حال انجام است. این تحقیقات در کشور های مختلفی مانند ایران، ایتالیا و اسپانیا صورت گرفته اند. نتایج تا حدودی امید بخش و کمک کننده بود است اما شرکت پاکژی تحت هیچ شرایطی استفاده ی خودسرانه و بدون مشورت پزشک از دستگاه ها برای درمان کرونا را تایید نمی کند. اگرچه ازون یک ماده سرطان زا نیست و مواجه های طولانی مدت با آن نیز به دلیل اثرات قابل برگشت در ریه چندان خطرناک نیست و میزان خطر آن مشابه سایر شوینده ها است.
  • هشدارها و نکات لازم برای مواجه با ازون چیست؟
    بر اساس استاندارد مواجه انسان به شکل دائمی با ازون از طرف سازمان غذا و داروی آمریکا FDA، حداکثر غلظت مورد تایید برای مواجه دائمی انسان ۰٫۰۵ ppm است. از طرفی بر اساس نظر ارگان های زیر مجموعه حفاظت محیط زیست آمریکا EPA، حداکثر غلظت مواجه شغلی برای ازون در ۸ ساعت کار روزانه ۰٫۱ ppm است. بنابراین، دستگاه ازونی که برای کاهش بار ویروس کرونا استفاده می کنید سه حالت خواهد داشت. در حالت اول اگر خروجی دستگاه با اندازه گیری های دقیق، کمتر از ۰٫۰۵ ppm و در محدوده استاندارد باشد از نظر استفاده از این دستگاه هیچ نکته ی خاصی برای رعایت کردن مورد نیاز نیست. اما باید دقت داشته باشید که این دستگاه ها در صورتی که از روش دیگری مانند فیلتر هپا یا تابش فرابنفش برای نابودی یا حذف ویروس استفاده نکنند اثر بخشی زیادی نخواهند داشت و تنها با کاهش بار کمی از ویروس در محیط، منجر به کاهش احتمال انتقال بیماری خواهند شد. به عنوان مثال در مطالعاتی که در ژاپن صورت گرفته است همین غلظت از ازون در طول ده ساعت می تواند بیش از ۹۰ درصد ویروس را از بین ببرد. حالت بعدی این است که دستگاه برای محیط های کاری طراحی شده باشد که در این صورت غلظت آن می تواند تا ۰٫۱ ppm افزایش یابد. اثر گذاری دستگاه در این حالت کمی بهتر خواهد بود. اما در این شرایط باید دقت شود که بیش از ۸ ساعت دستگاه در حضور انسان روشن نباشد. حالت بعدی برای شرایطی است که دستگاه میزان غلظتی بیشتر از ۰٫۱ ppm داشته باشد. در این شرایط با مشورت شرکت سازنده حتما باید زمان کارکرد دستگاه طوری تنظیم شود که غلظت آن در اتاقی که انسان حضور دارد بیشتر از ۰٫۲ ppm برای پانزده دقیقه نباشد. نکته مهم این است که در این شرایط اثربخشی دستگاه بهتر شده است. اما نکات ایمنی بیشتری نیز باید رعایت شود. تحت هیچ شرایطی خروجی دستگاه را به طور مستقیم تنفس نکنید، تحت هیچ شرایطی دستگاه را به طور دائم روشن نکنید. در شرایطی که می خواهید یک اتاق مشخص را بوسیله ازون پاک سازی کنید، لازم است که تمامی افراد از آن محیط خارج شوند. درب و پنجره ها بسته شود. بر اساس دستور العمل شرکت سازنده برای متراژ فضای مربوطه دستگاه را روشن کنید و بر اساس دستور العمل شرکت سازنده (معمولا بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت بعد) به اتاق برگردید. در این شرایط ابتدا چند دقیقه کوتاه درب و پنجره را باز کنید و سپس اتاق در شرایط عادی برای استفاده قرار دارد.
    لازم به ذکر است که نیمه عمر ازون در شرایط ایده آل تئوریک، و فقط با در نظر گرفتن اثر حرارت بر جنبش و برخورد ملکول های گازی در محیط ایده آل فرضی حدود ۳ روز است. اما در عمل، با وجود رطوبت در محیط، جریان های هوا، نشتی های محیط به بیرون، امکان واکنش ازون با میکرو ارگانیسم ها و مواد ارگانیک، گیر افتادن ملکول های گازی ازون در قطرات آب معلق در هوا و… همگی عواملی هستند که در حالت واقعی میزان نیمه عمر گاز ازون را تا حدود ۱۰ دقیقه کاهش می دهند. در نتیجه بر اساس شرایط واقعی محیط های کار، منزل، فروشگاه و…، مدت زمان حدودی ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت برای بازگشت به محیط توصیه می شود. لازم به ذکر است که اطلاعات دستگاه های مختلف و غلظت آنها با هم متفاوت هستند و در صورتی که داخل دفترچه راهنمای دستگاه مشخصی عددی غیر از این نوشته شده باشد بهتر است همان دستور العمل را رعایت کنید.
    دستگاه های تصفیه هوای پاکژی، به دلیل انجام اندازه گیری به روش های مختلف در محیط شرکت، و همچنین انجام اندازه گیری های دقیق توسط دستگاه های آنالیز هوای آزمایشگاه های رسمی معتبر داخلی، میزان ازون تولیدی در محدوده ی استاندارد ۰٫۰۵ ppm آمریکا را دارند. لازم به ذکر است که مدل هایی از این دستگاه ها که غلظت تولیدی بیشتری را دارند حتماً در هنگام خرید و در داخل دفترچه راهنما توضیحاتی برای رعایت نکات ایمنی دقیق به مشتری ارائه خواهند شد.
  • نکته پایانی بسیار مهم
    افرادی که دارای آسم و یا حساسیت تنفسی هستند بهتر است در مواجه با غلظت های کم ازون نیز نباشند. استفاده از دستگاه های تصفیه هوا، ازون، محلول های ضدعفونی و… هرگز منجر به عدم استفاده از ماسک و شست و شوی مداوم دستگاه نخواهد شد. در حقیقت این دستگاه ها به عنوان عوامل کمک کننده، مانند ماسک، منجر به کاهش بار ویروس محیط و در نتیجه کاهش تعداد ویروس ورودی به بدن خواهند شد.